TÜRKİYE TRAFİK KAZALARINI ÖNLEME DERNEĞİ


ŞEHİRLERARASI OTOBÜS KAZALARI HIZ KESMİYOR! - Basın Bülteni 4 Ocak 2024

Sakarya’daki zincirleme kaza ile tamamlanan 2023 yılının son günleri, 2024 yılının ilk günlerinde yaşanan trafik kazaları ile yükselişini sürdürüyor ve ne yazık ki büyük kazaların tümünde şehirlerarası otobüsler yer alıyor.

 

Bu kazaların nedenlerine bakınca aşağıdaki konular ön plana çıkmakta:

Sıraladığımız teknik adımlar atılmadan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilen elektronik araç takip sistemi (ATS) ile bilgilerin izlenmesi uygulamasının beklenen sonuçları vermeyeceği açıktır.


Her yıl Ocak ve Şubat aylarında Bolu’nun doğusunda yaşanan üzücü otobüs kazalarının bu yıl yaşanmaması için aşağıdaki öncelikli tedbirlerin acilen alınmasını bekliyoruz:

Bu öncelikli tedbirlerin karayolu trafik güvenliği ve insan hayatı bakımından önem taşıdığını bir kez daha kamuoyuyla paylaşırız.


   Kış Lastiği Kanun ve Tebliği Yetersiz - 9 Şubat 2022

Kış Lastiği Kanunu'nun beşinci yılı 9 Şubat 2022'de Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD), Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG), Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED), Fahri Trafik Müfettişleri Derneği (FTMD) ve Trafikte Ortak Akıl Derneği (TRAP) dernekleri Ortak Bildiri yayımladı: 

Ülkemiz genelinde kış mevsimlerinde yaşanan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşım aksamaları ve kazalar başta olmak üzere olumsuzluklar yaşanmaktadır. 24 Ocak 2022 ile başlayan hafta, ülkemizin batısından doğusuna soğuk hava dalgası yaşanmasına, şehir içi ve şehirlerarası karayolları trafik akımında pek çok olumsuzluklarla karşılaşılmasına neden olmuştur. Yurt genelinde gözlenen bu tablo “Kış Lastiği” uygulanması konusundaki kanun maddesi ve yayınlanan tebliğdeki yetersizliklere bir kez daha el atılması gerekliliğini gündeme getirmiştir. 

Bizler yol güvenliği ile ilgili, karayollarımızda ölüm ve yaralanmalar olmasın diye çalışan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD), Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG), Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED), Fahri Trafik Müfettişleri Derneği (FTMD) ve Trafikte Ortak Akıl Derneği (TRAP) olarak kamuoyuna aşağıdaki açıklamayı yapmayı bir görev biliyoruz: 

9 Şubat 2017’de 687 numaralı KHK ile 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununa eklenen 65/A maddesi ile yolcu ve eşya taşıyan ticari taşıtlara kışın Kış Lastiği kullanma zorunluluğu getirildi.

1.4.2017’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” yayınladı.

Mevzuatımızda Kış Lastiği belgelendirme şartları belirlenmiş ve bu lastiklere    logosu “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” (İngilizcesi 3PMSF) tanımlanmıştır. Bu lastikler Kış Lastiği logosu yanında “M+S” harflerini de taşırlar: 3PMSF M+S

Uluslararası 3PMSF Kış Lastiği Standartlarına uymayan, belgelendirme gerektirmeyen “çamur ve kar” anlamına gelen “M+S” harflerini taşıyan lastikler arazi araçlarını amaçlayarak üretildiği için kış aylarında asfalt yüzeylerde sık rastlanan kaygan zemin ve buzlanmalarda tehlikeli sürüşe neden olabiliyor. Geçmişte SUV üreticilerinin ve Orta Avrupa ülkelerinde “kış şartlarına uygun lastik” adıyla üretilen bu lastikler yerini “3PMSF Kış” veya “3PMSF Dört Mevsim” lastik standardına  üretilen lastiklere bırakmıştır. Almanya ve Avusturya 2018 yılı itibariyle 3PMSF Kış Lastiğini karayolunu kullanan tüm taşıtlara şart koşmuştur.

A) Yanlışlar ve sorunlar:

B) Tebliğ ve Kanun ile ilgili değişiklik ihtiyaçları:

Üç tarafı denizle çevrili ve ortalama 1100m rakıma sahip ülkemizin İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde Kuzey Avrupa iklimine yakın bir kış iklimi olmaktadır. Yolcu ve yük taşımacılığının büyük oranda karayolu üzerinden yapıldığı ülkemizde, trafik kazalarını ve can kayıplarını azaltmak için kışın doğru lastik kullanımı çok büyük önem taşımaktadır.

Yukarda bahsedilen Kış Lastiği kullanımıyla ilgili düzenlemelerin yapılarak kışın trafikte yol güvenliği yükseltilmelidir.

Uzakdoğu’dan sadece M+S logosu vurulmuş kalitesiz ve tehlike yaratan lastik ithalatı önlenmelidir. 

OCAK 2022 BÜLTENİ

Yeni bir yıl üst üste gelen otobüs kazaları ile başladı. Şehir içi ve şehirlerarası yollarda meydana gelen otobüs kazalarında, çok sayıda kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı. 

Trafik kaynaklı bu ölüm ve yaralanma olaylarından bazı dersler çıkarılması, bundan sonra karşılaşılacak benzer durumlarda kişisel ve kurumsal alınacak önlemler konusunda hatırlatma yapılması, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin sorumlulukları arasındadır. 

Yaşanan kazalarda hız, olumsuz hava koşullarında direksiyon hakimiyeti, kış lastiği, emniyet kemeri duyarlılığındaki zaaf ön plana çıkmaktadır. Motorlu aracın hızı, lastiği, yolcu güvenliği dikkate alınmadığı zamanlarda kazalar kaçınılmaz olmaktadır. 

Şarampole yuvarlanan otobüste hayatını kaybeden yolcuların emniyet kemerlerinin takılı olmadığı, bu nedenle de otobüsten fırladıkları, aynı şekilde yağışlı ve kaygan yollarda araç kontrolünün güçleştiği de bu ay yaşanan kazalarda bir kez daha üzüntüyle gözlemlenmiştir. 

Özellikle tüm yolculuklarda emniyet kemeri ve kış lastiği takılması önemli bir önlem olarak sürücüler, uygulayıcılar, denetleyiciler tarafından dikkate alınmalıdır. 

Türkiye’de kış lastiği ile ilgili uygulamalarda aksaklık olduğu, mevzuatı sağlayan tebliğin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği tartışılmaktadır. Bu nedenledir ki yoğun kar yağışında ağır araçların yolda kalması ve trafik akışının kilitlenmesi Ocak ayının gündeminde olmuştur. 

Bu nedenle aracımızın hızını yol ve hava koşullarına göre ayarlamayı, mutlaka emniyet kemeri kullanılmasını, yağışlı ve kaygan zeminde tüm araçlara kış lastiğinin zorunlu olması düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşıyor, kazasız günler diliyoruz.

DİREKSİYONDA CEP TELEFONU KULLANMAK KAZA OLASILIĞINI 4 KAT ARTIRIYOR..

ARAÇ SÜRERKEN CEP TELEFONU KULLANMA

YAYA GEÇİDİ YAYALARIN YOLU KESEN BİR HATTA GÜVENLE KARŞIYA GEÇMELERİ İÇİNDİR.. 

YAYALARA YOL VER