KIŞ  LASTİĞİ  STANDARDI  “ÜÇ TEPELİ DAĞ İÇİNDE KAR TANESİ”  OLARAK  TANIMLANMIŞTIR

20 Şubat 2022

BASIN BÜLTENİ

19 Şubat Cumartesi gününün erken saatlerinde iki ayrı otobüs kazasının meydana geldiği üzülerek öğrenilmiştir. 

Kazalardan biri Konya-Aksaray karayolunda 6 kişinin ölümüne, 42 kişinin yaralanması neden olurken, Çankırı D100 karayolundaki diğer kazada, 2 kişi hayatını kaybetmiş 27 kişi de yaralanmıştır. Her iki kazada olumsuz hava koşulları, kar ve buzlanmada otobüslerin kayarak şarampole yuvarlanmasıyla sonuçlanmıştır.

Aşağıda sunulan 9 Şubat 2022 tarihli ortak açıklamada da vurgulandığı üzere kış lastiği uygulanmasıyla ilgili mevzuattaki yetersizlikler ve eksiklikler, bu ve benzer kazaların oluşuna yol açmaktadır.

Mevzuatlarda Kış Lastiği belgelendirme şartları belirlenmiş olup, bu lastikler  “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosuyla tanımlanmıştır. Bir kişinin bile ölüm, ya da yaralanma yoluyla mağduriyet yaşamaması için çabalayan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği olarak kanun ve tebliğde, mutlaka yeni bir düzenleme yapılması ısrarının haklılığını, bu iki otobüs kazası göstermektedir. 

Benzer tabloların tekrar yaşanmaması için kamuoyunun duyarlı olması, yetkililerin de konuya eğilmeleri gerekliliğini bir kez daha hatırlatırız. 

Saygılarımızla. 

   Kış Lastiği Kanun ve Tebliği Yetersiz - 9 Şubat 2022

Kış Lastiği Kanunu'nun beşinci yılı 9 Şubat 2022'de Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD), Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG), Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED), Fahri Trafik Müfettişleri Derneği (FTMD) ve Trafikte Ortak Akıl Derneği (TRAP) dernekleri Ortak Bildiri yayımladı: 

Ülkemiz genelinde kış mevsimlerinde yaşanan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşım aksamaları ve kazalar başta olmak üzere olumsuzluklar yaşanmaktadır. 24 Ocak 2022 ile başlayan hafta, ülkemizin batısından doğusuna soğuk hava dalgası yaşanmasına, şehir içi ve şehirlerarası karayolları trafik akımında pek çok olumsuzluklarla karşılaşılmasına neden olmuştur. Yurt genelinde gözlenen bu tablo “Kış Lastiği” uygulanması konusundaki kanun maddesi ve yayınlanan tebliğdeki yetersizliklere bir kez daha el atılması gerekliliğini gündeme getirmiştir. 

Bizler yol güvenliği ile ilgili, karayollarımızda ölüm ve yaralanmalar olmasın diye çalışan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD), Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG), Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED), Fahri Trafik Müfettişleri Derneği (FTMD) ve Trafikte Ortak Akıl Derneği (TRAP) olarak kamuoyuna aşağıdaki açıklamayı yapmayı bir görev biliyoruz: 

9 Şubat 2017’de 687 numaralı KHK ile 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununa eklenen 65/A maddesi ile yolcu ve eşya taşıyan ticari taşıtlara kışın Kış Lastiği kullanma zorunluluğu getirildi.

1.4.2017’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” yayınladı.

Mevzuatımızda Kış Lastiği belgelendirme şartları belirlenmiş ve bu lastiklere    logosu “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” (İngilizcesi 3PMSF) tanımlanmıştır. Bu lastikler Kış Lastiği logosu yanında “M+S” harflerini de taşırlar: 3PMSF M+S

Uluslararası 3PMSF Kış Lastiği Standartlarına uymayan, belgelendirme gerektirmeyen “çamur ve kar” anlamına gelen “M+S” harflerini taşıyan lastikler arazi araçlarını amaçlayarak üretildiği için kış aylarında asfalt yüzeylerde sık rastlanan kaygan zemin ve buzlanmalarda tehlikeli sürüşe neden olabiliyor. Geçmişte SUV üreticilerinin ve Orta Avrupa ülkelerinde “kış şartlarına uygun lastik” adıyla üretilen bu lastikler yerini “3PMSF Kış” veya “3PMSF Dört Mevsim” lastik standardına  üretilen lastiklere bırakmıştır. Almanya ve Avusturya 2018 yılı itibariyle 3PMSF Kış Lastiğini karayolunu kullanan tüm taşıtlara şart koşmuştur.

A) Yanlışlar ve sorunlar:

B) Tebliğ ve Kanun ile ilgili değişiklik ihtiyaçları:

Üç tarafı denizle çevrili ve ortalama 1100m rakıma sahip ülkemizin İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde Kuzey Avrupa iklimine yakın bir kış iklimi olmaktadır. Yolcu ve yük taşımacılığının büyük oranda karayolu üzerinden yapıldığı ülkemizde, trafik kazalarını ve can kayıplarını azaltmak için kışın doğru lastik kullanımı çok büyük önem taşımaktadır.

Yukarda bahsedilen Kış Lastiği kullanımıyla ilgili düzenlemelerin yapılarak kışın trafikte yol güvenliği yükseltilmelidir.

Uzakdoğu’dan sadece M+S logosu vurulmuş kalitesiz ve tehlike yaratan lastik ithalatı önlenmelidir.